Mit sau realitate despre alternativele la fumatul clasic. Dr. Radu Țincu: „Nu putem vorbi despre o soluție sănătoasă!”

Fumatul este responsabil de apariția a numeroase boli. În ultima vreme, în spațiul public este promovată ca alternativă sănătoasă a țigărilor clasice o altă categorie de produse. În realitate, aceste dispozitive nu sunt considerate de medicii specialiști soluția prietenoasă pentru organismul nostru. 

Invitat în studioul Medika TV, Conf. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI, expert în toxicologie, a explicat de ce nu putem considera ca fiind „sănătoase” noile tipuri de țigarete: „Ne aflăm într-o etapă nouă, a țigărilor noi considerate o alternativă a țigărilor clasice, care nu este corect înțeleasă. Țigările noi și fumatul de astfel de produse nu se supun unor reglementări, ele sunt exceptate de la regulile fumatului clasic, iar de multe ori sunt promovate ca fiind alternative sănătoase. Nu este chiar așa. Trebuie să spunem că faptul că fumatul clasic are o sumedenie de produși toxici generați de ardere, este clar că acele produse care nu folosesc arderea vor avea mai puține substanțe chimice. Însă de aici până la a spune că acele produse sunt sănătoase este o cale lungă”. 

Mai mult, pentru a dovedi cu adevărat impactul pe care aceste dispozitive îl au asupra organismului este nevoie de studii aprofundate, pentru care este nevoie de timp în ceea ce privește realizarea lor. „Cred că putem spune că sunt mai puțin toxice decât țigările clasice, dar există o serie de efecte adverse pe care aceste produse le creează. Și mai este o chestiune legată de timp. Poate nici nu am avut suficient timp să tragem niște concluzii pe termen mediu și lung pe care aceste substanțe le determină” a mai spus dr. Radu Țincu. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea