MOBILIZARE ÎN CRIZĂ. Studenții mediciniști și de la alte universități bucureștene se implică în anchetele epidemiologice COVID-19

Creșterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS CoV-2 din Capitală duce la mobilizarea unor noi forțe în sprijinul autorităților.  Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, prin Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a răspuns pozitiv apelului făcut de către Prefectura Capitalei și Direcția Publică de Sănătate de a se implica în realizarea anchetelor epidemiologice din București.

În același timp, rectorul UMFCD, Prof.Dr. Viorel Jinga a lansat un apel de a veni în ajutorul populației câți mai mulți participanți din mediul universitar în realizarea acestor anchete epidemiologice. Ca răspuns, rectorii tuturor instituțiilor de învățământ superior din Capitală au decis ca, prin studenții Universităților lor, să se alăture acestui amplu proiect demarat la nivelul Municipiului București.

Astfel, 250 de studenți bucureșteni, dintre care , 150 de studenți mediciniști vor  fi prezenți zilnic în cele două puncte de lucru coordonate de către Prefectura Capitalei (Arena Națională și sediul DSP din strada Tudor Arghezi)de unde vor derula aceste anchete epidemiologice. Studenții aflați la sediul din strada Tudor Arghezi vor demara activitatea de call-center prin care vor prelua practic apelurile care vin către DSP, iar cei aflați la Arena Națională au sarcina de a-i apela telefonic pe oamenii testați pozitiv cu SARS CoV-2 în vederea depistării numărului de oameni cu care aceștia au intrat în contact.

“Le mulțumesc tuturor rectorilor Universităților bucureștene pentru răspunsul pozitiv ce vizează alăturarea în acest proiect de voluntariat și totodată tuturor studenților pentru implicarea lor în derularea acestor anchete epidemiologice extrem de necesare în acest context în care, la nivelul Capitalei avem aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic, ceea ce conduce la o incidență a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori și sperăm ca prin acțiunile noastre să reducem substanțial aceste cifre alarmante” a declarat rectorul UMF “Carol Davila” din București, Prof.Dr. Viorel Jinga.

La rândul său, Mihai-Cristian Perșu, președintele Societății Studenților în Medicină din București a declarat: “Este important să fim alături de instituțiile implicate în această bătălie cu virusul – de la Direcțiile de Sănătate Publică, la spitalele care se confruntă direct cu numărul mare de cazuri. Sunt convins că împreună cu colegii mei, putem contribui și putem face o reală schimbare. Suntem viitorii luptători din prima linie, trebuie să fim conștienți de acest lucru, să ajutăm și să învățăm cât mai mult și din acest motiv, mă bucur că am înțeles aceste lucruri alături de colegii mei și că am aderat la această inițiativă”.

În contextul pandemiei COVID 19, ultimele date arată că avem aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic în Municipiul București, ceea ce duce la o incidență a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori . Această situație plasează Municipiul București în scenariul roșu, motiv pentru care Prefectura Capitalei și Direcția de Sănătate Publică au solicitat ajutorul în număr cât mai mare studenților în medicină.

Încă din perioada stării de urgență, studenții mediciniști au colaborat cu instituțiile publice și au participat zilnic la activitățile Direcției de Sănătate Publică din București, efort ce a motivat mai departe și alte organizații ale studenților în medicină din țară să recurgă la astfel de colaborări. Ne bucurăm că un spirit civic autentic îi definește pe studenții mediciniști să contribuie la o realitate mai bună în vremuri grele.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea