Nimic schimbat! Vaccinul COVID-19, de la maimuță la om, ca distanța de la preistorie la vremurile noastre

Nici o șansă ca omenirea să aibă și să folosească la scară largă un vaccin anti-COVID-19 mai devreme de 2 ani. O spune directorul general al societăţii elveţiene Novartis, Vas Narasimhan într-un interviu publicat vineri de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit News.ro.

Societatea farmaceutică elveţiană nu mai produce vaccinuri, după ce a cedat această activitate, în 2015, companiei britanice GlaxoSmithKline, însă unele dintre companiile concurente testează deja pe oameni ”vaccinuri candidate” împotriva Covid-19, spune directorul general al societăţii elveţiene Novartis, care a condus divizia însărcinată cu cercetarea la Novartis înainte de vânzarea acesteia: ”Rezultatele primelor studii clinice ale vaccinurilor candidate ar urma să fie disponibile în toamnă. Dacă totul decurge cum sperăm noi, sunt necesare (alte) 24 de luni pentrua avea un vaccin”.

Pe de altă parte, un vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Oxford pare să fie capabil să asigure protecție împotriva Covid-19 la șase maimuțe, relatează BBC. După expunerea la coronavirus, vaccinul a blocat virusul din a se înmulți și nu a produs daune în plămâni (pneumonie), animalele având o cantitate mai mică de virus în plămâni și căile respiratorii.
În acest moment au început testele clinice pe 1.000 de oameni în Marea Britanie, dar nu există nicio garanție că rezultatele vor fi aceleași și la oameni, potrivit pharmaceutical-technology.com.
În acest moment, peste 100 de vaccinuri experimentale sunt dezvoltate în lume.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea