O nouă tranșă de vaccinuri antigripale a fost distribuită în țară. Cine primește vaccin gratuit

Ministerul Sănătății a finalizat distribuirea unei noi tranșe de 70.000 doze de vaccin antigripal pentru imunizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, dublu față de anul trecut, asftel încât să fie imunizate cât mai multe persoane cu risc de îmbolnăvire.

Primele doze, în număr de 330.000 au fost trimise în teritoriu încă din 14 septembrie, când s-a dat și startul campaniei de imunizare.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

“În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Din categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în această perioadă, specialiștii au recomandat vaccinarea, cu prioritate, a copiilor cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel, și care necesită 2 doze, la interval de 0 de zile, gravide, persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, personal sanitar. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă  populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării. De asemenea, MS solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal.  Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă  esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, se arată în comunicat.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea