O șansă în plus pentru pacienții cu COVID-19! A început recoltarea de plasmă pentru tratarea cazurilor grave

În acestă dimineață au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19,  la Centrul de Transfuzie Sanguină București, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Plasma  va fi testată și, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Plasma de la donatori vindecați de COVID-19 li se va administra doar pacienților care se află în stare critică și au vârsta de cel puțin 18 ani. Potrivit GSC, pacienții cărora li se va administra plasmă trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să fie internați într-o secție ATI, să prezinte o progresie rapidă a unei pneumonii severe, în ciuda tratamentului administrat, să fie ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

În acest moment, la nivelul țării sunt  3 aparate  pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, în București, Timișoara și Iași.

“Reamintim că Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare în rândul populației, în beneficiul pacienților.

În acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă”, se mai arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea