Oamenii care obișnuiesc să tragă un pui de somn zilnic ar putea avea creierul mai mare, spun studiile

Puiul de somn din timpul zilei se poate dovedi foarte benefic asupra stării de bine, încărcându-te de energie. Dar acum, noi cercetări sugerează că somnul de prânz ar putea avea efecte extrem de bune și asupra creierului.

Un studiu care a analizat date de la persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani a arătat că somnul în timpul zilei ar putea încetini rata cu care creierul se micșorează, pe măsură ce îmbătrânim. În urma acestuia, a reieșit că diferența medie a volumul creierului a celor care obișnuiau să doarmă și a celor care nu este de 2,6 până la 6,5 ani, au descoperit cercetătorii.

Ei au spus că speră că descoperirile lor cu privire la beneficiile pentru sănătate ale somnului în timpul zilei vor reduce orice stigmatizare care încă există în jurul somnului în timpul zilei.

Autorul principal, Dr. Victoria Garfield, de la Unitatea MRC pentru Sănătate și Îmbătrânire pe tot parcursul vieții de la UCL, a declarat: „Descoperirile noastre sugerează că, pentru unii oameni, somnul scurt în timpul zilei poate fi o parte a puzzle-ului care ar putea ajuta la menținerea sănătății creierului, pe măsură ce îmbătrânim”.

Cercetările anterioare au sugerat că oamenii care au tras un pui de somn scurt au avut rezultate mai bune la testele cognitive în orele de după somn, decât ei care nu au dormit.

Potrivit studiului publicat în jurnalul Sleep Health, cercetătorii de la University College London și Universitatea Republicii din Uruguay au analizat datele studiul Biobank din Marea Britanie, care a adunat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate ale aproximativ 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Oamenii de știință au folosit date de la 35.080 de participanți la Biobank pentru a analiza dacă o combinație de variante genetice care au fost asociate anterior cu somnul în timpul zilei, poate fi în strânsă legătură cu volumul creierului, cogniția și de alte aspecte ale sănătății creierului.

Citește și Somnul de frumusețe mai lung de 30 de minute ar putea dubla riscul de probleme cardiace

Având în vedere că oamenii se nasc cu un bagaj genetic aleatoriu, abordarea permite cercetătorilor să observe efectul somnului asupra creierului, reducând impactul factorilor de stil de viață care pot influența obiceiurile de somn ale oamenilor și sănătatea creierului, cum ar fi fumatul sau activitatea fizică.

„Este ca un fel de studiu de control randomizat natural”, a declarat Dr. Victoria Garfield, coautor al studiului de la University College London, adăugând că variantele genetice erau destul de comune.

„Ele sunt prezente la aproximativ cel puțin 1% din populație, ceea ce înseamnă, de fapt, destul de mulți oameni”.

Într-adevăr, în timp ce la început a reieșit că participanții care au spus că nu au tras niciodată sau rareori un pui de somn în timpul zilei aveau un volum total al creierului mai mare, echipa de cercetători a descoperit relația inversă atunci când a fost luată în considerare predispoziția genetică la siestă, sugerând că descoperirea inițială ar fi putut fi cauzată de alți factori care au făcut mai greu de înțeles relația dintre somnul din timpul zilei și dimensiunea creierului.

„S-ar putea ca un somn scurt în timpul zilei … să ajute la păstrarea volumului creierului și acesta este un lucru pozitiv, potențial, (pentru) prevenirea demenței”, a declarat Garfield, adăugând că cercetările anterioare au sugerat că o durată de până la 30 de minute ar putea fi benefică.

Garfield a menționat că există o multitudine de factori de risc care ar putea duce la demență, în timp ce multe alte elemente pot afecta, de asemenea, volumul creierului.
Mai mult, studiul se bazează doar pe date de la persoanele albe, iar durata exactă a somnului asociată cu beneficiile nu este clară. De asemenea, nu este clar dacă aceleași beneficii ale somnului ar fi observate și la persoanele fără predispoziție la somn în timpul zilei.

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea