Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un nou ghid de prevenţie. Reacții publice ale parlamentarilor social-democrați

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor care acordă atenţia cuvenită evoluţiei stării sănătăţii personale este în creştere în Uniunea Europeană, însă foarte mulţi dintre aceşti oameni nu cunosc factorii care contribuie la creşterea riscului de a dezvolta boli precum cancer, diabet, boli cardiovasculare sau alte boli netransmisibile, care conduc într-un final la aproximativ 90% din toate decesele înregistrate în Regiunea Europeană a OMS. Într-o declarație publică, deputaul social-democrat Florin Claudiu Neaga explică rolul prevenției medicale.

Studiile din domeniu relevă faptul că 95% dintre pacienţi nu primesc niciun sfat cu privire la riscurile bolilor netransmisibile, atunci când merg la o consultaţie. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un nou ghid de prevenţie intitulat „Intervenţii scurte integrate împotriva factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, în asistenţa primară”, lansat în comun de două birouri ale OMS, ca parte a proiectului BRIEF.

Obiectivul acestui ghid BRIEF, lansat în luna noiembrie a anului 2022, este de a veni în sprijinul cadrelor medicale în încercarea acestora de a spori gradul de conştientizare a pacienţilor cu privire la expunerea acestora la anumiţi factori de risc, precum fumatul, băuturile alcoolice, excesul consumului de zahăr prin intermediul băuturilor carbogazoase sau lipsa unui program normal de odihnă.” susține deputatul Florin Claudiu Neaga.

Rolul acestor noi măsuri este de a promova modalităţi eficiente de a sprijini activitatea medicilor de familie, a asistenţilor medicali şi a tuturor celorlalţi furnizori de asistenţă medicală primară, asigurând o abordare centrată pe pacient pentru a introduce şi extinde intervenţii scurte în practica de zi cu zi, intervenţii care să implice atât personalul medical, cât şi autorităţile din domeniul sănătăţii şi societatea în ansamblul său, totul în vederea creării unui sistem mai bun care să genereze o comunitate mai sănătoasă.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea