Pandemia ne-a ținut la distanță de medici. Consecințele pot fi fatale!

Medicii de diferite specialități atrag atenția că, din cauza pandemiei, foarte puține boli au fost diagnosticate în mod corespunzător. Într-o astfel de situație se află și pacienții care suferă de cancer de piele.

La nivel european, statisticile arată că numărul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune s-a redus considerabil din cauza pandemiei. Starea de urgență instituită în toate statele membre i-a împiedicat pe medici să efectueze programe de screening pentru cancerul de piele.

Perioada de pandemie de un an și jumătate a însemnat o reducere a diagnosticului de cancer de piele la nivel european cu 44%. Sunt studii deja făcute în toată țara. Este o scădere dramatică. Se așteaptă la nivel european o creștere a cazurilor care sunt cu evoluții severe. Adică în perioada de pandemie am ratat o cincime din diagnosticul melanoamelor la timpul potrivit. Acest tip de cancer poate fi tratat dacă ar fi monitorizat într-un program de screening în stadiul de debut. Programele de screening au fost sistate peste tot în Europa în timpul stării de urgență”, a precizat dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog, în direct la Medika TV.

Monitorizarea tardivă a cancerului de piele va conduce la o creștere alarmantă a cazurilor, avertizează specialiștii.

Se așteaptă o creștere a cazurilor grave, pentru că am ratat momentul depistării precoce. Aceste aspecte sunt valabile și pentru melanom și pentru carcinoame care sunt mult mai numeroase, ca incidență”, a mai spus dr. Mihaela Leventer.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea