Postul intermitent ar putea cauza probleme de fertilitate, spun studiile

Postul intermitent, dieta în care oamenii își limitează consumul de alimente la anumite ore din zi, cu scopul de a pierde în greutate și pentru a-și îmbunătăți sănătatea, câștigă din ce in ce mai mulți adepți, datorită efectelor pozitive resimțite. Cu toate acestea, nu aduce numai beneficii, spun experții: postul intermitent ar putea cauza probleme cuplurilor care doresc să conceapă un copil.

În urma unui studiu realizat de cercetătorii de la University of East England (UEA), concentrat asupra proceselor de reproducere ale peștilor zebră, s-a descoperit că există un efect negativ asupra calității ovulelor și a spermei la peștii care au ținut acest tip de dietă și apoi au revenit la alimentația normală.

În urma dietei, femelele au înregistrat o creștere a numărului de pui pe care i-au produs, dar au observat o scădere a calității ovulelor și a puilor. Calitatea spermei masculilor a scăzut, de asemenea. Se pare că modul în care organismele răspund la lipsa de hrană poate afecta calitatea ovulelor și a spermei, iar astfel de efecte ar putea continua, potențial, și după încheierea perioadei de post, cred cercetătorii.
Oamenii de știință folosesc în mod obișnuit peștele zebră ca instrument de comparație pentru oameni, deoarece cele două specii sunt de fapt foarte asemănătoare la nivel genetic.

Cercetătorii au vrut să afle mai multe despre modul în care aceste tipuri de diete pot afecta fertilitatea într-un model de organism popular. Ei au măsurat modul în care masculii și femelele alocă resursele pentru întreținerea corpului față de producția și întreținerea spermei și a ouălor, precum și calitatea urmașilor rezultați.

„Am descoperit că dieta restricționată în timp afectează în mod diferit reproducerea la masculi și la femele”, spune dr. Edward Ivimey-Cook, de la facultatea de științe biologice a UEA.

Cercetătorii spun că, odată ce peștii au revenit la programul lor normal de hrănire, femelele au crescut numărul de pui pe care i-au produs în detrimentul calității ouălor, ceea ce a dus la o calitate redusă a urmașilor. Calitatea spermei masculine a scăzut, de asemenea. Aceste constatări subliniază importanța de a lua în considerare nu doar efectul postului asupra menținerii organismului, ci și asupra producției de ovule și spermatozoizi, spun autorii.

„Este important faptul că unele dintre efectele negative asupra calității ouălor și a spermei pot fi observate după ce animalele au revenit la nivelurile normale de consum de hrană după un post restricționat în timp”, susține dr. Ivimey-Cook.

Oamenii de știință urmează să desfășoare mai multe cercetări pentru a înțelege de cât timp este nevoie pentru revenirea la normal a calității spermei și a ovulelor, după perioada de post.

Descoperirile au fost publicate miercuri, în revista Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Sursa

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea