Povestea asistentei care luptă cu noul coronavirus: abia întoarsă din Italia, a plecat în Republica Moldova, să ajute pacienții în stare gravă

O asistentă  SMURD, cu 21 de ani de experiență în medicina de urgență, este unul dintre cadrele medicale care se află în această perioadă în Republica Moldova, pentru a ajuta pacienții cu COVID-19. Ceva o face însă specială pe asistentă: a plecat în Moldova fără să stea pe gânduri, deși abia venise din Italia.
15 medici și asistenți români i-au ajutat pe colegii lor de la un spital din Lombardia să trateze pacienți infectați cu noul coronavirus. Asistenta SMURD s-a aflat printre ei și, cu toate că ajunsese să creadă că nu o mai poate impresiona nimic, experiența din Italia i-a dovedit că nu e așa. Abia revenită în țară, a decis să plece și în Republica Moldova.

Povestea sa a fost prezentată, pe Facebook, de Ministerul Afacerilor Interne.

Maria a vorbit despre experiența Italia: „Știam că pacienții sunt în stare foarte gravă, dar mi-am dat seama de nivelul tragediei abia când am pășit în saloane. Erau zeci de persoane care respirau doar cu ajutorul aparaturii medicale. Mulți dintre ei nu puteau vorbi, dar vedeam în privirea lor acel strigăt după ajutor care spunea: VREAU SĂ TRĂIESC!”, a povestit asistenta SMURD.

18 zile a stat echipa medicală în Italia. A doua zi după ce asistenții și medicii au revenit în România, au fost anunțați că Moldova are nevoie de ajutor.

“- Eu merg, a zis imediat Maria.
– Dar tocmai ce te-ai întors din Italia, nu vrei să stai acasă o perioadă să te odihnești?
– Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut frații.
La câteva ore după anunț, echipa medicală românească era gata de îmbarcare spre Cahul, Republica Moldova, unde alți bolnavi, așteptau îngrijirea de care aveau atâta nevoie.
Maria, acest înger salvator, mereu cu zâmbetul pe buze, a fost printre primii care s-au urcat în avion.
– Nu îți e teamă, Maria?
– Teamă? Deviza noastră este “Cu viața mea apăr viața”. Cum să-mi fie teamă?”,
scrie pe pagina MAI.

Maria Casoni este asistent la UPU-SMURD Tg. Mureș.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes