Povestea unei supraviețuitoare de 107 ani! S-a vindecat de gripă spaniolă, nu a fost răpusă nici de COVID-19. Care îi e secretul

Marilee Shapiro Asher are 107 ani și este o supraviețuitoare, în adevăratul sens al cuvântului. La 6 ani a supraviețuit gripei spaniole din 1918, iar în 2020 a fost declarată vindecată de COVID-19.

Marilee Shapiro Asher a început să se simtă rău în martie. A început cu oboseală generală și a devenit treptat mai acută, afectându-i vederea și îngreunându-i respirația. Până la mijlocul lunii aprilie, ea nu mai mânca aproape deloc. La insistențele copiilor și ale unei asistente medicale, Asher a mers la spital. A fost internată, la mijlocul lunii aprilie, fiind diagnosticată cu COVID-19. Rudele au fost informate, atunci, de medic că mai are de trăit, poate, 12 ore.

Ceea ce nu știa doctorul era că Asher, un artist care lucra înainte de a contracta coronavirusul, la vârsta de 107 ani, supraviețuise unei pandemii globale, de gripă spaniolă, și era pe punctul de a supraviețui alteia, scrie timesofisrael.com, care publică povestea supraviețuitoarei de 107 ani.

În 1918, pe când avea 6 ani, Asher contractase gripa spaniolă, o tulpină mortală de gripă care a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni în întreaga lume. A scăpat ca prin minune, însă acum, la 107 ani, a trăit o nouă cumpănă. Însă, deși medicii s-au declarat rezervați în privința șanselor ei de supravițuire, Asher a învins din nou, fiind externată după doar cinci zile, mergând apoi acasă, la Chevy Chase House, o comunitate de vârstnici din Washington, DC.

WASHINGTON, DC – NOVEMBER 11: Artist, Marilee Asher Shapiro, turns 103 on Tuesday November 17, 2015. She is still very active in her art studio at her apartment in The Chevy Chase House Retirement Residence in Washington, DC. She is pictured in her home on Wednesday November 11, 2015. (Photo by Sarah L. Voisin/The Washington Post)

Născută într-o familie bogată din Chicago în 1912, Asher a început să studieze sculptura în 1936 și a început să picteze câțiva ani mai târziu, având mai multe expoziții.

La începutul anilor 2000, căutând o alternativă mai puțin exigentă a sculpturii, Asher a preluat fotografia digitală. A studiat arta digitală la Corcoran School of Art și a început să manipuleze fotografii pe computerul ei. Pe atunci avea 88 de ani.

Opera ei se află acum în colecțiile permanente ale Smithsonian și Baltimore Museum of Art.

Întrebată, anul trecut, despre secretul longevității sale, Asher a vorbit despre artă, despre exercițiul corpului și al minții: ”Merg la o clasă de tai-chi și la o clasă de yoga, ceea ce mă ajută să mă mențin. Este foarte important. Dar și mai important este să aveți un interes, să aveți ceva care vă face să doriți să vă ridicați dimineața și să o faceți. „

Asher s-a întors acasă de la spital în 28 aprilie, având acum și zile bune, dar și zile mai grele.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea