Premieră în România: la Timișoara se face triaj epidemiolog online pentru școală!

Mai multe cadre didactice din județul Timiș au fost diagnosticate cu COVID-19, ceea ce a determinat conducerile școlilor în care predau aceștia să țină cursurile online. Odată cu apariția cazurilor respective, a apărut și temerea părinților copiilor care învață în alte școli de a-i lăsa pe aceștia la școală.

Tocmai de aceea, a fost lansată o aplicație în premieră, care face un triaj epidemiologic online al elevilor. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

Echipa Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara și Fundația de Ajutor Medical Profilaxis a realizat un chestionar online ce reprezintă un instrument de sprijin pentru părinți în momentul luării deciziei de a trimite sau nu copilul la școală. Chestionarul a fost gândit ca fiind un triaj online epidemiologic ce se recomandă a fi realizat zilnic. Completarea lui nu durează mai mult de două minute”,  se arată într-un comunicat al unității medicale.

“Cu toții suntem îngrijorați de acest risc, cel al infectării cu noul coronavirus și uneori decizia de a trimite copilul la școală sau a-l îndruma este foarte dificil de luat. Există riscul să ne scape un amănunt care să fie esențial în evoluția ulterioară a evenimentelor”, spune doctorul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara și coordonator al proiectului “Conectați pentru sănătate în timpul pandemiei de COVID 19″.

Chestionarul cuprinde câteva date de identificare ale părintelui, dar și vârsta copilului. Mai multe întrebări sunt legate de contactele pe care le-a avut copilul în ultimele 14 zile și de prezența în ultimele două săptămâni a unor simptome asociate infecției cu noul coronavirus. O întrebare din chestionarul online este legată de posibilele boli cronice pe care le-ar putea avea copilul, având drept consecință o forma severă în cazul unei infecții cu SARS CoV 2. În urma completării formularului, sunt oferite mai multe recomandări.

“Încă de la începutul pandemiei am spus că bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităților sanitare. Dacă vom ajunge să luptăm doar în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pierderile noastre vor fi din ce în ce mai mari. Acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme. Să nu ajungem să acționam când e prea târziu”, a mai spus doctorul Virgil Musta.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea