Premieră mondială. Tumoră de 20 de centimetri, de la rinichi la inimă, scoasă fără incizie

O premieră mondială a fost stabilită de medicii Spitalului Niguarda din Milano o dată cu eliminarea unei tumori de 20 de centimetri, fără ca instrumentarul folosit să pătrundă în corpul pacientului prin incizii cu bisturiul. Surprinzătoare este și vârsta pacientului: 83 de ani. Acesta avea o tumoră renală care s-a extins de la nivelul venei renale către vena cavă până la atriul drept al inimii. Intervenția s-a desfășurat fără complicații, anunță MilanoToday.

Având în vedere și vulnerabilitățile create de vârsta pacientului, medicii au decis să nu intervină clasic, prin incizie abdominală și prin deschiderea sternului. Metoda aleasă este o procedură minim invazivă. Practic, medicii s-au folosit de un robot chirurgical și de o canulă de aspirație infiltrată printr-o venă din zona gâtului. Chirurgii cardiaci au îndepărtat mai întâi, tumora, din zona inimii, apoi urologii au agățat- o din zona abdomenului și au îndepărtat-o.

Procedura a constituit o premieră la nivel mondial. Operația a durat 9 ore. Localizarea și amploarea infiltrării tumorii au impus o intervenție rapidă pentru a elimina riscurile la adresa supraviețuirii pacientului. În alte câteva centre din lume a fost utilizat robotul pentru îndepărtarea tumorilor renale extinse până la vena cavă, dar, nu fără deschiderea cutiei toracice.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea