Prima țară din lume care va introduce un avertisment privind riscul de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice

Irlanda a aprobat o nouă lege care face ca această țară să fie prima din lume ce va impune etichete de avertizare pe recipientele care conțin băuturi alcoolice. Se va menționa pe acestea riscul de cancerul, de boli de ficat, conținutul caloric și gramele de alcool din produs. Mai mult, se va atrage atenția și asupra pericolului consumului de alcool în timpul sarcinii.

Ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly, a semnat luni Regulamentul privind etichetarea alcoolului în scopuri de sănătate publică, sperând ca și alte țări să îi urmeze exemplu.

Legea va intra în vigoare peste trei ani, în mai 2026, pentru a da timp întreprinderilor să se conformeze normelor.

„Cu aceste informații, putem lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la consumul nostru de alcool. Ambalajele altor produse alimentare și băuturi conțin deja informații privind sănătatea și, dacă este cazul, avertismente de sănătate. Această lege aliniază produsele alcoolice la aceste prevederi.”, a declarat Donnelly.

Hildegarde Naughton, ministrul Sănătății Publice, Bunăstării și Strategiei naționale în materie de droguri, a declarat că dovezile medicale arată că inclusiv nivelurile scăzute de consum de alcool prezintă un risc de cancer.

Furnizorii de băuturi alcoolice vor fi obligați să afișeze informațiile și avertismentele pe ambalajul produsului și, de asemenea, să direcționeze consumatorii către site-ul web al Executivului pentru informații suplimentare despre consumul de alcool. Informații similare vor fi, de asemenea, disponibile în pub-uri și alte spații autorizate.

Consumul de alcool în Irlanda a atins apogeul în 2001, când o persoană a băut în medie 14,3 litri de alcool pur pe an. Aceasta a scăzut la 10,2 litri, potrivit Consiliului de Cercetare în Sănătate.

Noile etichete vor fi obligatorii pe toate băuturile alcoolice și vor apărea, de asemenea, pe indicatoarele și afișajele din interiorul pub-urilor și al magazinelor de băuturi alcoolice.

Promotorii vieții sănătoase au salutat legea, în timp ce producătorii europeni de vinuri au exprimat cea mai puternică opoziție față de acest plan, susținând că nu s-a dovedit că consumul de vin ar putea duce la creșterea riscului de cancer.

De asemenea, industria vinului a îndemnat Irlanda să aștepte un sistem de etichetare mai favorabil în întreaga UE, care ar lăsa probabil cancerul în afara listei de riscuri de consum.

Lobby-iștii din industria băuturilor au avertizat că noua lege va duce la o penurie majoră de mărci populare de alcool la comercianții cu amănuntul irlandezi, din cauza conflictelor legate de ambalaj.

Sursa

 

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea