Primele declarații ale medicilor de familie, după decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate de a reduce punctul per capita. „Noi cum ne vom acoperi cheltuielile?”

Casa Națională de Asigurări de SĂnătate a pus în dezbatere publică un proiect legislativ prin care intenționează să scadă valoarea sumelor acordate pentru plata per capita cu 30%. Chiar dacă se află încă în stadiul de proiect, acest act normativ a creat un val de nemulțumire în rândul medicilor de familie, profesioniști ai sistemului medical, direct afectați dacă propunerea va fi legiferată. 

„30% este reducerea și dacă luăm în calcul faptul că au crescut anul acesta impozitele și taxele percepute cabinetelor de medicină de familie atunci pierderea se duce serios către 50%. Nu doar medicii de familie sunt afectați de reducerea punctului ci și alți medici specialiști. Ei au ca alternativă spitalul, în sensul că pot închide cabinetele și pot profesa în spital. În ceea ce-i privește pe medicii de familie ei chiar nu au nicio alternativă să se descurce” a comentat la Medika TV, dr. Evelyn Cristescu, medic de familie în București. 

Medicii de familie se tem de faptul că nu vor mai putea face față cheltuielilor la care s-au angajat după ce, inițial, Guvernul le-a promis o finanțare mai mare. „Oamenii au luat în serios oferta făcută de guvernanți, prin contractul semnat în vară. Mulți au antamat credite, au făcut majorări de salarii la asistentelor medicale, și așa supărate de faptul că aveau salarii mai mici decât colegele lor din spitale. Și acum suntem în situația de a nu ști de unde să acoperim aceste cheltuieli? Primul-ministru ne-a zis că nu e problemă de bani, că banii se vor duce către cei care muncesc serios. Am dedus că noi, medicii de familie, despre noi de fapt se consideră că nu muncim serios” a mai spus Evelyn Cristescu. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea