PRIMELE MĂSURI DUPĂ INCENDIUL DE LA MATEI BALȘ. Ministrul Sănătății anunță schimbarea strategiei de vaccinare și crearea unui fond pentru siguranța pacienților. ”Vom construi spitale noi!”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut, sâmbătă seara, o conferință de presă, la sediul ministerului, în care a răspuns întrebărilor în legătură cu cauzele și urmările incendiului de la Institutul Matei Balș și, totodată, a anunțat primele măsuri care se vor lua în spitalele din România. Este vorba despre patru măsuri principale care urmăresc reducerea fluxului de pacienți în secțiile COVID-19, dar și aplicarea regulilor de siguranță la incendiu, precum și constituirea unui fond destinat investițiilor urgente, inclusiv construirii de spitale noi, acolo unde măsurile minime de siguranță nu se pot asigura din cauza infrastructurii. Nu în ultimul rând, va fi pus în funcțiune un serviciu de informare pentru aparținători în spitalele COVID-19. Este vorba despre un serviciu telefonic pe care aparținătorii îl vor folosi pentru a sta de vorbă cu cadrele medicale.

După conferința de presă, ministrul Sănătății a sintetizat, pe pagina sa de Facebook, măsurile decise pentru a fi implementate în perioada imediat următoare:

”Implementăm măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Matei Balș sau Piatra Neamț să nu se repete.

1. Măsuri pentru siguranță la incendiu în fiecare spital

Măsurile vor fi stabilite săptămâna viitoare împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și vom verifica regulat implementarea lor.

2. Fond Național pentru Siguranța Pacienților în Spitale

Fondul va permite spitalelor investiții urgente pentru securitatea la incendiu, la cutremur și prevenirea infecțiilor nosocomiale.

3. Serviciu de informare pentru aparținători în spitalele COVID-19

Va fi introdus un serviciu telefonic de informare pentru ca rudele pacienților internați cu COVID-19 să poată suna și să obțină informații despre situația acestora.

4. Reducerea prin vaccinare a numărului de infectări grave COVID-19

Schimbăm strategia de vaccinare ca să avem mai puțini oameni în spitale. 85% din decese sunt înregistrate la persoanele peste 65 de ani. De aceea, programările noi din luna februarie vor fi deschise numai pentru categoriile la risc:

– persoanele peste 65 de ani

– bolnavii cronici

– persoanele cu grad de handicap, imobilizate, imunodeprimate, însoțitorii lor și cele care locuiesc în același domiciliu

– persoanele fără adăpost.

Persoanele deja programate se vor vaccina conform planificării. Lucrătorii din domenii esențiale nu vor putea face programări noi pe durata lunii februarie.”

În ceea ce privește concluziile de la Institutul Mate Balș, ministrul Sănătății a anunțat că va primi ultimul raport întocmit de pompieri cu prilejul controalelor de la unitatea spitalicească, dar a afirmat că acesta nu conține referiri la pavilionul în care s-a produs incendiul. În același timp, Vlad Voiculescu a reafirmat că ”există responsabilități și există responsabili”, aspecte care vor fi lămurite în acnheta în derulare.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea