Primul deces COVID din sistemul judiciar românesc, înregistrat la Bacău. Acuzațiile aduse de sindicaliștii din sistem

Sindicatul Dicasterial Bacău anunţă primul deces cauzat de COVID-19 din sistemul judiciar românesc. Este vorba despre o grefieră de 48 de ani de la Tribunalul Bacău, iar sindicaliștii acuză că principalii vinovați sunt reprezentanții DSP, care nu au făcut anchete epidemiologice la instanțe și parchete, atunci când a fost cazul.

Nici statul sau statutul şi nici robele (negre sau gri) nu ne protejează de noul coronavirus. Din nefericire, Covid-19 face prima victimă şi în rândul personalului din sistemul judiciar, şi anume o tânără grefieră de la Tribunalul Bacău, în vârstă de numai 48 ani, mamă a unui copil de 14 ani. Vinovat de moartea colegei noastre este chiar guvernul acestei ţări şi instituţiile politizate cu un management fără nicio performanţă, guvern care se dovedeşte ineficient şi incapabil să identifice cele mai bune soluţii pentru a preîntâmpina astfel de tragedii”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Dicasterial Bacău.

Sindicaliștii acuză că Direcţia de Sănătate Publică Bacău, „prin reprezentantul legal, este direct vinovat de această nenorocire precum şi de multe altele, pentru că, după cum am fost informaţi, conducerea Tribunalului Bacău a solicitat, oficial şi public, ca DSP Bacău să dispună măsurile necesare de protecţie împotriva acestui virus. Nici la acest moment DSP Bacău nu efectuează anchete epidemiologice la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor din judeţul Bacău. Aşa s-a ordonat. Organizaţia noastră sindicală a sesizat în nenumărate rânduri problemele privind condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea personalul din Justiţie, stadiul multor instanţe şi parchete în care nu se respecta norme minime privind sănătatea şi securitatea în muncă, iar apoi, muşamalizările care se fac de către DSP-uri privind declanşarea anchetelor epidemiologice, dar nu au prezentat asa de mare interes pentru opinia publică”, se mai arată în comunicat. Sindicaliștii susțin că instanțele și parchetele din ţară sunt „adevărate focare de răspândire a virusului”.

Nu este pentru prima oară când sindicaliștii acuză DSP Bacău că nu face anchetele epidemiologice.

Potrivit ziarului Deșteptarea, războiul a început încă de luna trecută, când s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus în instanță. Atunci, arată sursa citată, DSP a transmis că în cazul anchetelor epidemiologice derulate în urma confirmării unor cazuri nu sunt considerați contacți direcți persoanele care poartă mască în apropierea celor pozitivi.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea