Primul studiu european post-vaccinare: infecțiile cu SARS-CoV-2 au scăzut cu 80 % după cinci săptămâni

Italia a realizat primul studiu din spațiul UE privind efectele vaccinului împotriva COVID-19, anunță Mediafax. Evaluarea impactului campaniei de imunizare a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate din Italia (ISS) şi Ministerul Sănătăţii, pe un eşantion de 13,7 milioane de persoane vaccinate. Studiul a debutat o data cu campania de vaccinare din Italia, respectiv pe 27 decembrie 2020, și s-a încheiat la începutul lunii mai.

O primă concluzie este aceea că infecţiilecu SARS-CoV-2 au scăzut cu 80% la cinci săptămâni după prima doză de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. De altfel, scăderea riscului de infecție se remarcă încă din primele două săptămâni după administrarea serului. „La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecţiilor, cu 90% a spitalizărilor şi cu 95% a deceselor”, a anunțat Institutul Național de Sănătate. Datele sunt valabile pentru populația adultă, indifferent de gen sau de vârstă.

În studiul italian au fost incluși cei cu vaccinuri Pfizer și Moderna, dintre care 95 % au ambele doze, iar în cazul celor cu Astra Zeneca, este administrată doar prima doză. În Italia, pentru Pfizer se respectă un interval de trei săptămâni între doza inițială și rapel, pentru Moderna este un termen de patru săptămâni, iar în cazul Astra Zeneca o a doua doză se administrează după 12 săptămâni. Până sâmbătă dimineaţă, aproximativ 8,3 milioane de italieni, sau 14% din populaţie, au fost complet vaccinaţi, în timp ce în jur de 10 milioane de persoane au primit o primă doză.

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
De interes