Problemele dentare ale adolescentelor, posibil semn de anorexie

Complexitatea tulburărilor alimentare ale adolescentelor, în special anorexia, pot avea legătură și cu sănătatea orală. De cele mai multe ori, pentru că ascund problemele, tinerele sunt îndrumate către medicii psihiatrii și psihoterapeuți de către medicii stomatologi.

„Putem diagnostica anorexia și cu ajutorul medicului stomatolog. Din cauza vărsăturilor provocate, sucurile gastrice ajung să afecteze dantura, iar în urma consultului stomatologic medicul poate sesiza aceste probleme. Dinții sunt cariați și distruși din cauza problemelor de alimentație” susține dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică.

Formele de manifestare ale anorexiei la adolescente pot fi diverse, de la refuzul de a mânca și până la efectuarea de exerciții fizice sau utilizarea în exces de produse pentru slăbit.

„Adolescentele anorexice pot avea criterii de diagnostic pozitiv chiar dacă ele nu slăbesc.  În adolescență se așteaptă o creștere ponderală, iar o adolescentă care nu ia în greutate, poate avea acest diagnostic, dacă a recurs la o restricție alimentară. Și știm că cele mai multe tinere, când sunt preocupate de diete, refuză să mai mănânce. Se alimentează în cantități foarte mici și asta este anorexia prin restricție. Apoi mai apare și anorexia de tip purgativ. Adică mănâncă, după care începe să facă mai multă mișcare, se duce foarte des la sală” mai spune dr. Carmen Truțescu.

Teama de a nu lua în greutate se transformă, în cele din urmă, într-o obeseie, specialiștii explicând faptul că tinerele care se confruntă cu această problemă trăiesc, în realitate, o dramă imensă.

„Se întâmplă această fobie de a nu te îngrășa, o disperare pe care copiii o trăiesc care este cea mai chinuitoare parte din tot acest proces. Dincolo de greutatea corporală teama cea mai mare este de a nu se îngrășa” a explicat dr. Carmen Truțescu medic primar psihiatrie pediatrică.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea