Prof. dr. Adrian Streinu Cercel despre noul an școlar: „Deschiderea școlii este sigură, depinde ce facem pentru ca riscul de contaminare să fie redus”

În timp ce autoritățile sunt tot mai convinse că școala poate începe fără probleme pe data de 14 septembrie, medicii privesc momentul cu rezervă. Specialiștii se așteaptă la o creștere a numărului de îmbolnăviri în rândul copiilor și fac apel ca măsurile de protecție să fie respectate cu sfințenie.

Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a explicat la Medika TV ce măsuri de protecție trebuie să ia autoritățile, pentru ca riscul contaminării elevilor și profesorilor să fie limitat: „Deschiderea școlii este sigură, problema este cum o facem și ce metode folosim pentru ca riscul de contaminare să fie redus. Noi vorbim pe hârtie foarte frumos și scriem ce dorim noi. Copiii trebuie să intre în serii în clase, adică unii să intre la 8, alții la 8 și jumate, alții la 9, astfel încât să realizăm o distanțare fizică reală la momentul intrării copiilor în școală. Înainte se făcea careul și intra în școală clasa cutare, clasa cutare. Acum acest obicei s-a pierdut și ceea ce conduce școala este Facebook-ul sau Instagramul”.

Totodată, specialistul susține că modul de abordare în ceea ce privește anchetele epidemiologice trebuie să pună pe primul loc școala și siguranța elevilor și a profesorilor.

Cazurile trebuie identificate pe zone și pe străzi, pentru a ști dacă școlile sunt puse în pericol sau nu. Acolo unde se identifică persoane care sunt infectate, evident că trebuie făcută un fel de izolare, astfel încât accesul acelor copii să fie limitat în clase, pentru că evident există riscul să ducă virusul cu ei, în contextul în care ar fi asimptomatici“, a mai spus prof. Adrian Streinu Cercel.

Pentru deschiderea noului an școlar, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au făcut un plan comun de acțiune, elaborând o serie de Ghiduri privind modul în care elevii și profesorii vor intra în clase, fără a se infecta.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+