Prof. dr. Constantin Dulcan, neurolog și psihiatru: „Cum să afli menirea copilului?”

Într-o lume bombardată de modele mediocre care pot influența negativ dezvoltarea emoțională și psihologică a copiilor, specialiștii consideră că este foarte important pentru părinți să descopere calitățile pe care le au cei mici. Soluția o reprezintă evaluarea psihologică, care poate ajuta la identificarea acestor calități.

Discuțiile cu terapeuți pot fi eficiente atât în cazul părinților, cât și în cazul copiilor. Prof. dr. Constantin Dulcan recomandă evaluarea psihologică pentru copii, atunci când aceștia doresc să-și descopere aptitudinile. „În momentul în care copilul se întreabă „încotro o iau?”, el ar trebui să facă examen psihologic de orientare profesională, pentru a-i descoperi calitățile. De asemenea, orice părinte ar trebui să recunoască aptitudinile copilului său. Unuia îi place să cânte la un instrument, altuia îi place să construiască. Totuși sunt foarte necesare examenele psihologice de orientare”, a precizat prof. dr. Constantin Dulcan, în direct la emisiunea Medika Special, moderată de Dana Chera.

Renumitul profesor a dat chiar exemplul personal, în momentul în care copilul său și-a ales drumul în viață: „Eu am stat de vorbă cu copilul meu. L-am întrebat: îți place medicina? A zis că nu. Atunci i-am explicat că va fi într-o lume concurențială și nu vor reuși decât cei mai buni. Tu nu poți să reușești doar prin muncă, prin chinul de a poseda o profesie, ci pur și simplu prin pasiune”.

Chiar dacă tendința este ca fiecare dintre viitorii adulți să-și aleagă un model de urmat, prof. dr. Constantin Dulcan consideră că acest lucru este eronat. Copiii trebuie încurajați să-și descopere singuri calitățile. „Este eronat să mergem pe modele, dacă unul s-a făcut medic, haide să-mi fac și eu copilul medic, că ei câștigă mult. Este o prostie, pentru că dacă un copil nu are înclinație pentru asta o să-și practice meseria mediocru”, a mai spus prof. dr. Constantin Dulcan, în direct la Medika TV.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea