Prof. dr. Ioan Lascăr, EXCLUSIV:„Nu m-a sunat nimeni pentru medicul trimis în Belgia”

Într-o țară care nu poate trata marii arși, vocile din lumea medicală susțin faptul că impactul emoțional puternic a fost motivul pentru care s-a decis ca medicul Cătălin Denciu, specialistul care a suferit arsuri grave în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț, să fie tratat în străinătate.

La scurt timp de izbucnirea incendiului din secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, autoritățile din România au decis ca medicul Cătălin Denciu, cel care s-a luptat cu flăcările pentru a salva viața pacienților, să fie transferat la un spital din Bruxelles, capitala Belgiei. Medicul a suferit arsuri grave și avea nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

În România există la momentul de față doar 23 de paturi în care marii arși pot fi tratați, iar unele dintre unitățile în care există aceste paturi nu funcționează la capacitate maximă, fie din lipsa autorizațiilor necesare echipamentelor, fie din lipsa personalului calificat. Deși cunosc realitatea din spitale, vocile din lumea medicală au alte argumente atunci când sunt întrebate despre motivele din cauza cărora medicul de la Piatra Neamț nu a putut fi tratat în țara noastră.

Prof. dr. Ioan Lascăr, cel care a înființat unitatea de mari arși a Spitalului de Urgență Floreasca, a răspuns, în direct la Medika TV: „Probabil că, fiind o situație cu totul specială, cu un impact emoțional cu totul deosebit, s-a considerat că, având în vedere, felul în care este abordată această problemă la toate posturile de televiziune, s-a considerat că transferul în străinătate ar fi mulțumit pe toată lumea”.

Mai mult, chirurgul plastician a precizat faptul că nu a fost contactat personal în privința acestui caz, ci au fost consultați doar membrii echipei sale. „Nu am fost contactat personal, ci membrii echipei mele de gardă care m-au ținut la curent în detaliu. Aceasta a fost decizia finală, pe care nu o critic” a mai spus prof. dr. Ioan Lascăr.

Conform unei analizei făcute de Ioan Lascăr la Medika TV, România ar mai avea nevoie de încă 10 unități pentru tratarea marilor arși, astfel încât acești pacienți să poată fi tratați corespunzător la noi în țară.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea