Proiect-pilot de testare la aeroportul din Sibiu. Cum vor fi testați călătorii împotriva COVID-19

Cinci din cei șase câini antrenați special, în Centrul Chinologic Sibiu, pentru detectarea prezenței virusului SARS-CoV2, vor fi folosiți timp de 60 de zile într-un proiect-pilot la Aeroportul Internaţional Sibiu.

Este un lucru foarte bun ce au făcut colegii noştri de la Centrul Chinologic Sibiu. Ei şi-au finalizat activităţile asumate. Au avut câteva acţiuni deja în  Aeroportul Internaţional din Sibiu, de pregătire. Şi-au încheiat toate procedurile, protocol cu aeroportul, cu DSP, cu toate structurile. Urmează să adoptăm o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care să stipuleze faptul că în Aeroportul Internaţional din Sibiu se va desfăşura această activitate pilot pentru un interval de timp”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, într-o conferință de presă.

Bode a estimat că procedurile vor fi gata în cel mult două săptămâni, astfel încât câinii antrenați să poată trece la treabă.

Eu o să merg cu propunerea să adoptăm această hotărâre CNSU săptămâna viitoare, pentru o perioadă de 60 de zile. Este un proiect pilot, iar în momentul în care acest proiect va demara, eu zic că în maxim două săptămâni, până adoptăm hotărârea, până publicăm în Monitorul Oficial, în maxim două săptămâni cred că veţi putea vedea la lucru aceste cinci exemplare din cele şase pregătite”, a precizat ministrul.

Lucian Bode a explicat că patrupedele vor fi prezente pe culoarul de debarcare a pasagerilor, iar testarea nu poate fi refuzată.

Pe culoarul unde vor debarca pasagerii vor fi prezenţi, cu însoţitori, evident, aceşti câini pregătiţi pentru a depista persoanele infectate cu SARS CoV-2 şi acolo unde sunt semnalate potenţiale infectări cu Covid, pasagerul respectiv este invitat la reprezentantul DSP, i se  transmite că există această suspiciune şi că trebuie să îşi realizeze un test. Vom fi pregătiţi să realizăm un test rapid în aeroport şi dacă se confirmă se merge pe procedura clasică, dacă nu se confirmă, îşi continuă călătoria. Nu poate să refuze testarea. Dealtfel şi astăzi dacă se constată că pasagerul are o temperatură mai mare este îndrumat către testare. Nu poate să refuze. Am încredere că aşa cum s-a întâmplat şi în Germania şi în alte state europene, acest proiect îşi va atinge obiectivele aici, la Sibiu”, a mai spus ministrul de Interne.

În funcție de rezultatele proiectului-pilot, testarea cu ajutorul câinilor antrenați ar putea fi extinsă.

Câinii antrenați la Centrul Chinologic Sibiu au avut o precizie de 100% în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus în cadrul antrenamentelor. Detalii despre rezultatele obținute găsiți AICI.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea