PSD între anticipate și coronavirus. Plan de măsuri

Social-democrații propun un plan de măsuri pentru epidemia de coronavirus, în condițiile în care România se îndreaptă către o perioadă în care numărul de cazuri va crește, iar măsurile vor  trece la noi niveluri de restrictive. Într-o postare pe Facebook, senatorul Lucian Romașcanu vorbește despre un plan de intervenție rapidă, propus de PSD pentru limitarea efectelor negative ale crizei coronavirusului, arătând că ” România nu își mai permite răfuieli politice sau calcule electorale.”

Măsurile în 8 pași propuse de PSD implică o alocare bugetară considerabilă și acțiuni imediate:

  • Realocarea de resurse suplimentare de 10 miliarde lei (o primă tranșă) la bugetul Ministerului Sănătății, pentru dotări, materiale, consumabile și medicamente.
  • Distribuția gratuită către populație de materiale și echipamente pentru prevenirea coronavirus (măști de protecție, dezinfectanți etc.) – acestea se pot distribui prin medicii de familie.
  • Pentru cetățenii aflați în carantină Guvernul trebuie să asigure coșul minim de alimente și plata facturilor la utilități. Pentru această categorie plata ratelor bancare trebuie suspendată imediat pentru un interval de 3 luni, cu posibilitatea de prelungire.
  • Dacă epidemia de coronavirus din România va ajunge în stadiul 3, respectiv 2.000 de cazuri confirmate, atunci plata ratelor bancare trebuie suspendată, pe o durată de minim 3 luni, pentru toate persoanele și agenții economici din România.
  • Lansarea unei scheme de ajutor de stat de minim 300 milioane de lei pentru salvarea industriei Transporturilor, cu prioritate pentru Tarom și CFR.
  • Scutirea de impozit pe profit pe o durată de 3 luni a operatorilor din domeniul turismului.
  • Scutirea de impozit pe venit și de contribuțiile sociale a salariaților din IMM-urilor afectate de epidemia de coronavirus.
  • Realizarea urgentă a unui plan de asigurare a stocurilor de alimente pentru populație – încheierea de protocoale cu operatorii din lanțul industriei alimentare, respectiv producători, depozite, distribuitori, retaileri.
Tags: ,

Ți-ar putea plăcea