Prof. Rafila: 16% din infectări, în rândul personalului medical/ De joi, Ministerul Sănătății extinde lista persoanelor care vor fi testate

Circa 16 la sută din numărul bolnavilor de COVID-19 în România sunt cadre medicale, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, care apreciează că această pondere a îmbolnăvirilor în rândul halatelor albe este destul de mare.

“Avem cam 16% din numărul de cazuri în rândul personalului medical ceea ce este destul de mult. Dacă am scoate din această ecuaţie Suceava şi încă două, trei locuri care au înregistrat un număr important de cazuri, atunci situaţia nu ar fi îngrijorătoare, restul îmbolnăvirilor fiind sporadice şi nepunând în pericol funcţionarea unităţii medicale. Mai devreme sau mai târziu, majoritatea spitalelor din România vor avea persoane infectate din rândul personalului medical, iar testarea personalului medical, tuturor simptomaticilor din rândul personalului medical a devenit deja o regulă şi are ca scop tocmai depistarea cât mai rapidă a acestora şi evitarea răspândirii bolii în rândul colegiilor sau către pacienţi”, a transmis Alexandru Rafila, la Digi24.

Pe de altă parte, prof. Rafila a anunțat că începând de joi, Ministerul Sănătății va extinde lista categoriilor de persoane care să fie testate iar capacitatea de testare a țării va fi sporită în perioada imediat următoare: “Noi am propus să avem un grup de laboratoare să fie echilibrat răspândite la nivel naţional, nu foarte multe, în jur de 30 de laboratoare care să poată să facă până la 10.000. chiar peste 10.000 de teste, iar celelalte laboratoare de linia a doua să rezolve eventual problemele locale, dar la nivel naţional trebuie să avem această capacitate în care să avem garanţia calităţii şi să avem garanţia că oamenii care lucrează acolo sunt foarte bine antrenaţi şi pot să lucreze în absolut orice zi şi dacă se poate şi în două schimburi încât să putem să răspundem la numărul de solicitări. Joi, Ministerul Sănătăţii va extinde lista categoriilor de persoane care să fie testate încât să răspundem unei a doua faze. Iniţial, noi am fost într-o fază în care am încercat să oprim infecţia să intre în ţară. Şi acum ne aflăm în etapa de limitare a transmiterii, a cazurilor grave şi a deceselor în care încercăm să nu afectăm în special aceste categorii care sunt la risc şi să depistăm contacţii şi să limităm transmiterea cât putem de mult”, a explicat Rafila.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes