Raze de speranță! Un medicament experimental a îmbunătățit starea a două treimi dintre pacienţii cu forme severe de Covid-19

Apar speranțe în descoperiea unui tratament pentru noul coronavirus. Potrivit News.ro, un medicament experimental produs de compania Gilead Sciences pentru pacienţii cu forme severe de infecţii Covid-19 a avut o eficacitate promiţătoare, în cazul a circa două treimi dintre bolnavi starea de sănătate ameliorându-se după ce au primit acest tratament.

Este vorba despre medicamentul remdesivir pe care bolnavii COVID-19 l-au primit timp de 10 zile.

Conform News.ro, studiul publicat în New England Journal of Medicine a urmărit 53 de persoane din Statele Unite, Europa şi Canada care au avut nevoie de susţinerea respiraţiei, dintre care aproximativ jumătate au fost ventilaţi mecanic, în timp ce patru au fost conectaţi la un aparat de by-pass pentru inimă şi plămâni. Alţi opt pacienţi au fost excluşi din analiză, unul  din cauza unei erori de dozare şi şapte pentru că nu există informaţii legate de evoluţia bolii în cazul lor.

Toţi pacienţii au primit medicamentul remdesivir timp de până la 10 zile, în cadrul unui program care permite oamenilor să folosească medicamente neaprobate atunci când nu sunt disponibile alte opţiuni de tratament. Pe parcursul a 18 zile, starea de sănătate a 68% dintre pacienţi s-a îmbunătăţit, 17 dintre cei 30 de pacienţi conectaţi la ventilaţie mecanică fiind capabili să fie deconectaţi de la aparat.

Aproape jumătate dintre pacienţii incluşi în studiu au fost externaţi, în timp ce 13 au decedat. Mortalitatea a fost mai ridicată în rândul celor care erau conectaţi la ventilaţie mecanică, 18% dintre aceştia murind.

Mai multe studii clinice de amploare sunt în derulare, pentru evaluarea beneficiilor utilizării remdesivir pentru tratarea Covid-19. Dacă se va demonstra că remdesivir este sigur şi eficace în tratarea Covid-19, fabricarea medicamentului va costa circa 9 dolari doza, a afirmat Andrew Hill, cercetător la departamentul de farmacologie al Liverpool University, împreună cu colegii săi, într-un studiu publicat vineri.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea