Reacții, în direct, la Medika TV, despre protestul medicilor de familie. Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „Medicii tineri vor să plece, iar cei în vârstă să iasă la pensie”

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost luată cu asalt de zeci de medici de familie și din ambulatorii, care au protestat în fața instituției față de propunerea legislativă prin care valoarea punctului de consultație se reduce semnificativ. Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a explicat de ce medicii au ieșit în stradă, în direct, la Medika TV. 

„A fost frig astăzi, în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar după aceea o parte dintre noi am fost invitaţi în interior, atmosfera a fost agreabilă, adică am fost primiţi cu deschidere, ceea ce ne oferă un dram de speranţă. Sigur că negocierile adevărate vor avea loc mâine, astăzi a fost numai un aperitiv, aşa cum am numit noi. În faţa CNAS au fost numai medici din Bucureşti. În toată ţara s-au desfăşurat fel de fel de proteste. Din păcate, am ajuns în această situaţie, nu ne dorim să protestăm, nu ne dorim să ieşim în stradă, nu ne dorim să nu semnăm contractele de la 1 februarie. Ne dorim să rămânem cum am convenit la 1 iulie 2023, măcar atât pentru că altfel nu putem susţine cabinetele medicale, nici în ambulatorul de specialitate şi nici în medicina de familie şi este evident că nimeni nu va aduce bani de acasă”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, la Medika TV.

Dr. Rodica Tănăsescu a explicat faptul că din cauza tăierii fondurilor destinate medicinei primare, mulți medici tineri se gândesc să plece din țară, iar cei vârstnici să iasă la pensie. „Cei tineri se pregătesc să plece, cei în vârstă, o parte, se pregătesc să se pensioneze pentru că evident nu vor aduce bani de acasă, iar ceilalţi care ar rămâne nu ştiu cum vor face faţă. Din păcate, un sistem medical fără asistenţă medicală primară nu poate exista. Varianta ieftină, economic, a rezolvării nevoilor medicale ale populaţiei este reprezentată de sistemul prespital. Nu cred că spitalele vor face faţă să se interneze pentru orice viroză, pentru orice problemă digestivă, pentru bolile cronice să se interneze toată ţara la spital” a mai spus dr. Rodica Tănăsescu, la Medika TV. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea