Rolul decisiv al sistemului imunitar la bolnavii de Covid-19

O nouă teorie a medicilor din Spania privind modul în care acționează coronavirusul odată ajuns în organism vine să atragă atenția asupra importanței pe care o are sistemul imunitar al fiecărui individ în parte.
Știripesurse.ro scrie, citând Euronews, că medicii din Spania sunt de părere că în cazurile extrem de grave, pacienții nu sunt uciși de coronavirus. În formele severe de Covid-19, nu ucide coronavirusul, ci răspunsul sistemului imunitar. Nu este nevoie de un sistem imunitar puternic, ci de unul echilibrat, au explicat mai mulți medici spanioli. Obezitatea are un rol esențial în reacția organismului împotriva coronavirusului. Şeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Germnas Trias I Pujol de la Barcelor, Roger Paredes, a explicat care sunt fazele infectării cu virusul SARS Cov-2.

Faza virală, când virusul se înmulţeşte rapid în sistemul respirator. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli şi dispar spontan în 6-10 zile, la 80% dintre pacienţi. Pentru ceilalţi 20% dintre pacienţi apare faza pulmonară. Se dezvoltă o pneumonie specifică, ambii plămâni sunt afectaţi şi intervine insuficienţa respiratorie. În jur de 10% dintre pacienţi dezvoltă o furtună de citokine, un răspuns inflamator al sistemului imunitar necontrolat, care duce la o fază severă a bolii şi o stare critică, urmată uneori de deces.
Medicii spanioli au observat că nu o încărcătură virală mare duce la deces, ci tocmai sindromul furtunilor de citokine.
” Furtuna de citokine este o problemă cu care ne confruntăm adesea la terapie intensivă,” spune Rafael Manez, şeful secţiei de ATI de la Spitalul Bellvitge de lângă Barcelona. Aceasta poate fi declanşată de alte infecţii sau chiar anumite medicamente.
“Problema este că nu avem tratament nici pentru virus, nici pentru răspunsul inflamator. Avem doar tratamente de suport pentru a proteja organele vitale ale pacientului”, adaugă medicul.

Infecţionistul subliniază că există o nuanţă în afirmaţia că un sistem imunitar puternic luptă mai bine cu boala. El spune că e nevoie de un sistem imunitar echilibrat, nu puternic. Infecţionistul Rafael Manez spune că obezitatea creşte pericolul unui răspuns imunitar, mai scrie știripesurse.ro

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
De interes