România a plătit prima tranșă pentru vaccinul anti-COVID 19. Cât costă și de unde vine vaccinul

România a plătit către Comisia Europeană o primă tranșă pentru achiziția vaccinului anti-COVID. Comisia Europeană are încheiate șase contracte pentru livrarea vaccinului, din momentul în care acesta va intra în producție, în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Anunțul privind achitarea unei prime tranșe a fost făcut de ministrul Finanțelor Publice.

Toți românii trebuie să știe! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!”,  a anunțat ministrul Florin Cîțu pe Facebook.

Comisia Europeană cumpără 160 de milioane de doze de vaccin de la Moderna, 400 de milioane de doze de la AstraZeneca, același număr de la Johnson&Johnson, circa 300 de milioane de doze de la Sanofi-GSK, un număr similar de doze de la Pfizer-BioNTech și până la 405 milioane de doze de la CureVac. Dintre toate, cele mai mari șanse să apară pe piață cât mai curând le au vaccinurile de la Moderna, AstraZeneca și Pfizer-BioNTech.

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, România va primi vaccin care să acopere imunizarea a aproape 11 milioane de persoane.

România are o cantitate de vaccinuri contractate care să acopere vaccinarea a circa 10,7 milioane de persoane. Nu trebuie confundat numărul dozelor cu numărul persoanelor vaccinate pentru că o persoană vaccinată primește în schema de vaccinare două doze. Vor fi două rapeluri la 0 și după o perioadă de 3 sau 4 săptămâni. Teoretic ajungem la imunizarea de grup”, a spus lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Mai multe despre pregătirile pentru campania de vaccinare puteți citi AICI.

Tags: , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea