România este sub media UE în ceea ce privește speranța de viață. De asemenea, suntem pe primul loc la decesele din cauze prevenibile 

Raportul „Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, pe anul 2023, arată situația delicată în care se află sistemul de sănătate din țara noastră. România se află pe primul loc la nivel european în ceea ce privește decesele din cauza prevenibile și tratabile, în timp ce speranța de viață în țara noastră este mult sub media europeană.

Documentul oficial arată că, în 2020, România a înregistrat 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media europeană care se situează la valoarea de 180 de decese la 100.000 de locuitori. De asemenea, decesele din cauze tratabile au fost cu 2,5 ori mai mari decât în Uniunea Europeană. România a înregistrat 253 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană a fost de 92 de decese la 100.000 de locuitori. 

COVID-19, bolile cardiace și cele legate de consumul de alcool au reprezentat principalele cauze ale deceselor din cauze prevenibile. În timp ce bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral au reprezentat principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile. 

Fumatul, alimentația nesănătoasă și poluarea reprezintă de asemenea factori e risc importanți ce pot provoca mortalitate, potrivit documentului oficial. 

Mai mult de jumătate din totalul deceselor din România în 2020 au fost cauzate de boli cardiovasculare

Cardiopatia ischemică a fost principala cauză de mortalitate în România în 2020, reprezentând aproximativ 19 % din totalul deceselor, în timp ce mortalitatea cauzată de accidentul vascular cerebral a reprezentat aproximativ 14 % din totalul deceselor.

Mortalitatea cauzată de toate tipurile de cancer a reprezentat unul din șase decese (16,7 %). Printre decesele atribuite cancerului, cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și de sân.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea