România organizează cursuri de pregătire pentru paramedicii din Ucraina

În baza unui acord special încheiat între România și NATO, paramedicii din Ucraina beneficiază de cursuri de prim-ajutor de bază și medicină tactică de intervenție în caz de război. Pregătirea se realizează la Târgu Mureș și Oradea.

În această perioadă, în Centrul de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă Târgu Mureş din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al Judeţului Mureş şi în Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Crişana’ al Judeţului Bihor sunt organizate cursurile de pregătire în domeniul primului ajutor calificat pentru paramedicii din Ucraina. Astfel, în cadrul centrului din judeţul Mureş, timp de o lună de zile, omologii ucraineni vor participa la cursul de prim-ajutor de bază, iar în centrul de la Oradea, timp de patru zile, paramedicii ucraineni vor fi pregătiţi în medicină tactică de intervenţie, cu simularea mai multor scenarii. Reamintim că România şi-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include şi medicină tactică de intervenţie în caz de război” se arată într-un comunicat de presă al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Cursurile de pregătire destinate paramedicilor se inițiază în baza unei solicitări de asistență internațională înaintată de Ucraina. În baza acestei solicitări, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC), împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului naţional pentru situaţii de urgenţă.

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea