Sănătatea, între urgențe și non-urgențe. Dr. Alice Grasu: Sunt oameni care sună compulsiv la 112

Serviciile de Ambulanță au rolul de a transporta la spitale pacienții care reprezintă urgențe medicale. Mulți dintre cei care au nevoie de medic sună însă la numărul de urgență 112 și cer ajutorul salvatorilor , fără ca problemele pe care le au să reprezinte o urgență medicală. Iar în această categorie intră, din păcate, tot mai multe persoane.

„Nu ai de ce să suni la ambulanţă când ai o căpuşă pe piele. Te duci la cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgenţe, cameră de gardă, de chirurgie şi rezolvi problema căpuşei. Acea căpuşă nu îţi pune viaţa în pericol imediat şi nici nu te împiedică să te deplasezi. Atunci când ai o unghie încarnată, când ţi-ai tăiat unghiile prea adânc şi te doare, nu este un motiv să suni la ambulanţă” a explicat situația medicul Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, în direct la Medika TV.

Situația apelurilor care nu reprezintă urgență medicală a devenit atât de obișnuită, încât medicii au ajuns să-I cunoască deja pe oamenii care cer ajutorul ambulanțelor fără a avea nevoie de el. Nu puține sunt cazurile în care aceste persoane solicită intervenția salvatorilor chiar și de două ori într-o singură zi.

„ Sunt şi acele persoane care sună compulsiv la ambulanţă, care au acele  solicitări abuzive. Sunt câteva persoane care sunt cunoscute, care sună zilnic, uneori şi de două ori pe zi, pentru tulburări psihice, pentru atacuri de panică, ca să îşi măsoare tensiunea şi consideră că trebuie să te duci de fiecare dată ca la orice urgenţă majoră. Noi nu îi putem refuza, încercăm să prioritizăm cât mai corect astfel încât să protejăm urgenţa de cod roşu şi asta se face printr-un sistem de teletriaj pe care îl perfecţionăm în fiecare etapă”, a mai spus dr. Alice Grasu.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea