Scandalos! Bolnavi cercetați de procurori pentru că AU MINȚIT la internare. Două secții ale unui spital au fost închise din cauza minciunii

Procurorii din județul Bacău au început o anchetă, după ce două secții ale Spitalului Județean de Urgență Bacău au fost închise, ca urma a confirmării unor cazuri de COVID-19. Ancheta procurorilor a început după ce anchetele epidemiologice ale Direcției de Sănătate Publică au scos la iveală o situație incredibilă: pacienți internați în cele două secții mințiseră în momentul în care s-a făcut triajul dinaintea internării.

“În conformitate cu adresele DSP (…), conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a dispus închiderea secțiilor de Ortopedie și Medicină Internă din cadrul spitalului, pentru o perioadă de 14 zile.  Măsura a fost instituită în urma identificării unor cazuri de infecție cu virusul Covid19, la nivelul celor două secții, cazuri evidențiate de DSP atât în urma testărilor RT – PCR, cât și după realizarea de anchete epidemiologice amănunțite în rândul unor pacienți și al familiilor acestora.

Precizăm că, potrivit comunicărilor DSP, cazurile de infecție descoperite în cele două secții PROVIN DIN FOCAR EXTERN (FOCAR CU DEBUT ÎN COMUNITATE ÎN DATA DE 13 APRILIE 2020, cu extindere ulterioară în respectivele secții – PACIENȚI ASIMPTOMATICI CARE NU AU RECUNOSCUT, în declarațiile pe proprie răspundere, că au avut anterior contacte cu cazuri de persoane infectate cu coronavirus)”, se arată într-un comunicat al SJU Bacău.

Situația, extrem de gravă, a ajuns în atenția procurorilor, care au deschis un dosar de cercetare penală. Sunt cercetate in rem două infracțiuni, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor și fals în declarații. Cazul a fost inițial în atenția polițiștilor, care au declinat cercetările către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.

Reprezentanții Spitalului Județean le cer imperativ pacienților să nu mai mintă atunci când e vorba despre probleme de sănătate.

„Conducerea spitalului cere imperativ pacienților și aparținătorilor acestora să respecte întocmai regulile de igienă și protecție sanitară, precum și să ofere date clare/reale privitoare la posibile contacte anterioare cu persoane infectate.  În acest fel, arătăm responsabilitate față de semeni, dar în primul rând față de personalul medical de la SJU Bacău, ale cărui dedicare și implicare au făcut – până în prezent – diferența. Activitatea personalului medical nu trebuie periclitată de inconștiența și iresponsabilitatea nimănui!”,  se arată în comunicat.

Până la redeschiderea celor două secții ale Spitalului Județean Bacău, pacienții cu probleme ce țin de interne sau ortopedie, care au nevoie de internare, sunt redirecționați către celelalte spitale din județ.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea