Screeningul cancerului de sân prin mamografie. La ce vârstă trebuie realizată această investigație?

 

Invitat în platoul Medika TV, dr. Cristian Jumugă, medic ginecolog supraspecilzat în oncologie genito-mamară, a precizat faptul că în cazul cancerului de sân se poate face screening cu ajutorul mamografiei. Specialistul susține faptul că vârsta optimă pentru realizarea acestei investigații este 40 de ani. 

„Chiar dacă pacienta nu are niciun fel de acuze în acest sens, eu militez pentru evaluarea genito-mamară într-o singură vizită, evaluare completă ginecologică, evaluare completă a sânilor și, sigur, începând cu 40 de ani mamografia. Deci, iată, am spus mamografia după 40 de ani. Sigur, dacă ne uităm de la țară la țară variază această vârstă de la care se recomandă sau se inițiază screeningul prin mamografie. Cel puțin în România, eu și majoritatea colegilor care ne luptăm cu această boală recomandăm ca mamografia de screening să fie făcută începând cu vârsta de 40 de ani” a recomandat, joi seară, la Medika TV, dr. Cristian Jumugă, medic ginecolog supraspecilzat în oncologie genito-mamară

Totodată, medicul recomandă tuturor pacientelor care vin la consulturi ginecologice să solicite și o examinare a sânilor. „Așa cum pacienta vine la evaluarea de rutină ginecologică, an de an, este recomandat să facă și o evaluare a sânilor. Chiar dacă pacienta are 30 de ani poate să facă un consult clinic al sânilor.  Pot să face o ecografie de sân pentru că la această vârstă nu recomandăm în mod uzual mamografia și pot depista inclusiv formațiuni tumorale canceroase la timp” a mai spus dr. Cristian Jumugă. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea