Secretul sarmalelor prietenoase cu digestia, la masa de sărbători

Pentru mulți români, petrecerile de sărbători se termină la spital, din cauza meselor bogate și dezechilibrate. Nutriționiștii recomandă câteva rețete după care pot fi preparate bucatele tradiționale astfel încât să nu provoace probleme digestive.

Nelipsite de pe masa de sărbători, sarmalele sunt o adevărată delicatesă. Combinația de varză murată și carne ar putea fi însă benefică pentru organism dacă se folosesc ingredientele pe care le recomandă nutriționiștii. „Sarmalele reprezintă un aliment foarte bine echilibrat. Carne, varză, legume, mai ales varza murată, cu conținut de probiotice, este o rețetă foarte recomandată. Dar trebuie să fie o combinație de carne mai slabă , foarte puțină carne grasă dar nu cu adaos intenționat dr grăsime în amestecul acela. Ar fi un aliment corect. Mai pot fi făcute cu foi de viță și atunci sunt foarte dietetice” a explicat dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, în direct la Medika TV.

De asemenea, pentru evitarea problemelor digestive de sărbători, medicii recomandă un control asupra cantităților de preparate tradiționale. Secretul este moderația. „Gustăm câte puțin nu neapărat din toate și le repartizăm pe mese. La o masă un cârnat, la o altă masă, puțină tobă. O altă masă poate fi cu sarmale, iar alta cu friptură și salată. După ce am mâncat și prăjitură ca desert, nu mai trebuie să mâncăm iarăși pâine, iar cartofi. Le mai lăsăm pentru altă dată. Adică, sunt multe zile. Nu toate trebuie să fie aglomerate la o masă. Împărțite și nu din nou și din nou, adică la fiecare masă reluăm și pomana porcului și sarmalele și friptura și toate felurile de prăjituri” a mai spus dr. Anca Hâncu.

După masa de sărbători, tonusul ar trebui să fie foarte bun. Dacă el se modifică, înseamnă că am exagerat cu mâncatul. „După ce mănânci trebuie să te simți plin de energie, plin de vitalitate și să ai chef să faci altceva. Dacă după ce mănânci te simți obosit și vrei să te întinzi pe o canapea, înseamnă că n-ai mâncat corect. Trebuie să fie corelație între pofta de alimente și nevoia organismului” a adăugat dr. Anca Hâncu.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea