Secțiile de terapie intensivă, din nou arhipline! Dr. Virgil Musta: “Foarte multe persoane ajung la spital foarte târziu”

România se află deja în al treilea val al pandemiei, iar secțiile de terapie intensivă sunt din nou supra-aglomerate. Sunt unități spitalicești care nu mai au locuri pentru bolnavi, iar până la atingerea capacității maxime la nivelul întregii țări nu mai e decât un pas. Numai azi, de pildă, sunt 1098 bolnavi internați la terapie intensivă, cu forme grave de COVID-19 sau în stare critică.

Medicul infecționist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara atrage atenția că s-a ajuns în această situație nu doar pe fondul numărului crescut de îmbolnăviri din ultimele zile, cât mai ales pentru că mulți pacienți ignoră simptomele, nu se testează și nu se tratează la timp și ajung la spital cu forme grave, când au nevoie de suport de oxigen în terapie intensivă.

În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri COVID-19. Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane. Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare. Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeș, fie la Casa Austria de la Spitalul Județean, dar locurile sunt limitate și se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă față avalanșei continue de pacienți în forme severe. Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia și aceste cazuri, dar terapia acestor pacienți se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât și prin personalul specializat necesar. Dar și aici locurile tot limitate vor fi”, a atras atenția dr. Virgil Musta într-o postare făcută pe grupul de Facebook pe care îl administrează, City Doctors.

Medicul infecționist spune că sunt două variante pentru a nu se ajunge la limită: pe de o parte oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea respectării măsurilor de protecție și a vaccinării, dar pe de altă parte e important ca persoanele care au simptome să se testeze și să se adreseze unui medic încă de la început.

Dacă aveți simptome, testați-vă pentru a depista din timp boala, țineți permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeți cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veți merge la spital și vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice și alte investigații din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veți merge înapoi acasă în aceeași zi, după cca 1-2 ore, dar veți ști “cum stați”. Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor). Care sunt avantajele majore ale efectuării la timp a acestei evaluări:

se va putea acționa la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluția spre forme grave

• medicul de familie va vedea evaluarea pe care ați făcut-o (prin intermediul unui program informatic) și va putea să vă recomande acasă tratamentul optim

dacă aveți forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul ”Oxigen pentru Timișoara” și veți beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare

dacă aveți deja o formă gravă, dovedită și prin evaluare, veți avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe șanse de vindecare”,  mai spune dr. Virgil Musta, medic specialist boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” Timișoara.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea