Semnal de alarmă tras de un specialist: “Ajung pacienți la spital în stare gravă, după ce se tratează acasă cu ceai și palincă”

Managerul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, Robert Andras Nagy, a tras un semnal de alarmă, într-o conferință de presă, cu privire la faptul că tot mai mulți pacienți cu COVID-19, dar și cu alte boli, ajung în stare gravă la urgențe. Asta pentru că, în loc să meargă la medic de la primele simptome pentru tratament adecvat, se “tratează” acasă cu ceaiuri sau cu spirtoase.

Pacienţii care constată apariţia unor simptome specifice să vină şi să caute un medic, că este medicul de familie, că este un medic specialist. Să vină la spital, să nu amâne venirea în spital pentru ultimul moment, pentru că dacă este într-o fază preliminară, atunci evoluţia bolii poate fi mult mai favorabilă. Nu mă refer doar la COVID-19, mă refer în general la toate situaţiile. Observăm în ambulatoriu că pacienţii vin într-o stare gravă. Chiar şi la Urgenţe observăm acest lucru şi, la fel, în mod repetat facem apel la populaţie de a rezolva problemele medicale cât mai repede cu putinţă, să apeleze la un medic specialist care să ghideze evoluţia bolii”, a spus Robert Andras Nagy, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, medicii au constatat o creștere alarmantă a numărului bolnavilor COVID-19 care nu se adresează unui medic, deși au simptome.

Probabil că mulţi stau acasă că poate mă vindec cu Paracetamol, poate nu vor să se testeze, nu ştiu de ce vin târziu. Există persoane cărora le e teamă, alte persoane spun că lasă, îmi trece, e doar o viroză, nu există COVID, stau acasă şi mă fac bine de la ceaiuri, şi pălincă şi paracetamol şi când nu mai pot, atunci vin. Pe de altă parte, cum am subliniat şi altă dată, COVID este o boală destul de perfidă, în sensul că te simţi destul de bine chiar şi cu o saturaţie de oxigen de 80%, pacientul nu îşi dă seama că este aşa de grav. Se simte bine dacă stă în pat, nu face un efort deosebit şi nu îşi dă seama că, de fapt, este într-o stare gravă”, a spus și directorul medical al Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, dr. Matyas Roşu.  

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea