Semne și simptome ale rujeolei. Cum o recunosc medicii?

Rujeola este provocată de un virus din marea familie a virusurilor gripale. În principiu simptomele de debut sunt oarecum similare cu cele ale gripei, însă pe parcursul evoluției sale are și alte simptome. Medicii specialiști le pot recunoaște imediat și pot prescrie tratament pentru a stopa evoluția complicațiilor.

„Boala debutează ca o boală virală cu febră mare, iar după 2 zile apare o erupție specifică în jurul gâtului și urechilor, apoi se extinde pe tot corpul. Este provocată de un virus dintr-o familie mai mare a virusurilor gripale, se transmite pe cale respiratorie, este extrem de contagioasă, în sensul în care din 100 de oameni, 96 ajung să facă boala dacă nu se protejează” susține dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase.

După episodul febril, pe corp apar pete roșiatice, specifice rujeolei. Aceste leziuni ajută medicul să diagnosticheze pacienții mult mai bine.

„Apar niște pete roșii, rozalii dar care au caracteristica de a fi catifelate la atingere și au tendința de a crește și de a se uni. De asemenea, avem și semnul Koplic este vorba despre niște leziuni care apar în gură, chiar în preajma apariției acestei erupții. Diagnosticul se pune clinic, nu este nevoie de analize complicate. Medicii pediatri, medicii de familie o pot recunoaște imediat” mai spune dr. Ștefan Lazăr.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea