Cum îți dai seama că cel mic are probleme de vedere? Explicațiile medicilor specialiști

Comportamentul copiilor poate oferi multe informații despre starea lor de sănătate. De aceea, părinții trebuie să-i urmărească atent și să meargă la medic atunci când constată că ceva nu este în regulă. În cazul problemelor de vedere, există anumite situații în care părinții trebuie să apeleze la medicul oftalmolog.

În cele mai multe cazuri, părinții trebuie să fie atenți la momentul în care copilul se apropie prea mult de televizor pentru a urmări programele preferate sau își aduce cărțile preferate mult prea aproape de față.

„Unul dintre semne este legat de faptul că cel mic se apropie prea tare de televizor. De asemenea, atunci când colorează sau se uită pe o carte are tendința de a-și aduce acele obiecte mai aproape de ochi sau să-și aplece capul spre ele” susține dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog, Doctor în Științe Medicale.

Totodată, unii părinți descoperă singuri problemele de vedere ale copiilor și trimit medicilor imagini video cerându-le sfatul.

„Mai sunt părinți care vin cu video-uri făcute în care sunt surprinse anumite restricții ale mișcărilor ochilor celor mici. Vin și spun că pare că au strabism sau că face strabism când se uită într-o anumită direcție. Ne ajută foarte mult aceste lucruri” explică dr. Roxana Cozubaș.

Specialiștii atrag atenția cu privire la faptul că problemele de vedere ale adulților pot fi transmise genetic copiilor. De aceea, în timpul investigațiilor medicii încearcă să afle informații despre sănătatea ochilor părinților, mai ales dacă aceștia poartă ochelari.

„Chiar dacă e un consult de rutină în care părintele nu sesizează nimic, întrebăm totuși părinții despre problemele lor, atunci când poartă ochelari. Întrebăm ce dioptrii au în acei ochelari, pentru că se pot moșteni dioptriile fie la un nivel mai mare, fie la un nivel mai mic” a mai explicat dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog, Doctor în Științe Medicale.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes