ȘI TOTUȘI DE UNDE A APĂRUT CORONAVIRUSUL? Un expert american spune că virusul nu a apărut în piața din Wuhan

Primul caz de infecție cu noul coronavirus nu a apărut în piața de pește și animale sălbatice din Wuhan – China, spun experții de la Institutul de Virologie Wuhan.

Primele rapoarte indicau că acest loc ar fi sursa virusului care a declanșat pandemia. Noi dovezi răstoarnă însă această teorie.

Un expert din SUA spune că piața ar putea fi, de fapt, locul din care s-a răspândit coronavirusul, un om infectat împrăștiind virusul la mai mulți oameni, transmite Live Science.

“Nu am văzut nimic care să mă facă să spun, în calitate de cercetător care studiază boala zoonotică, că această piață este o opțiune probabilă”, a spus Colin Carlson, profesor la Universitatea Georgetown, care studiază răspândirea unor astfel de virusuri care se transmit între animale și oameni.

El spune că teoria era plauzibilă. Pentru ca un virus să ajungă de la animale la oameni, animalul gazdă trebuie să intre în contact cu oamenii. De cele mai multe ori, virusurile se transmit de la un animal la altul înainte de a infecta oamenii. Genomul SARS-CoV-2 este cel mai strâns legat de coronavirusurile izolate provenite de la liliecii cu potcoavă din China. Oamenii de știință suspectează că virusul ar fi putut sări de la acest animal la un altul înainte de a se transmite la populația umană.

Cercetătorii au prelevat probe care au arătat că virusul ajunsese pe suprafețele din piață. Mai târziu, analizarea unor mostre de țesut de la animalele din piață nu a scos la iveală nicio urmă de coronavirus. Pentru ca virusul să se transmită de la animale la oameni trebuie ca primii să fie purtători.

Niciun animal nu a fost testat pozitiv. Din ianuarie, acest lucru nu a mai fost concludent. Dar originea virusului s-a transformat în legendă”, a mai spus Colin Carlson.

Virusologul american a precizat că specialiștii din China au fost atenți și preciși în activitatea lor, publicând date în conformitate cu reglementările internaționale pe care orice om de știință din lume le poate examina. Acestea susțin concluzia că piața de pește, fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan nu a fost sursa apariției coronavirusului SARS-CoV2 care provoacă COVID-19.

În aceste condiții, întrebarea rămâne în aer: și totuși care a fost sursa noului coronavirus?

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea