Sinusurile nazale, responsabile de evoluția oamenilor. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: „În evoluția noastră de la maimuță la om au avut rolul de a ne putea ridica în picioare”

Deși există numeroase studii cu privire la modul în care oamenii au evoluat, acest proces este unul înconjurat de numeroase necunoscute. Puțini sunt cei care știu că un rol important în acest proces l-au avut chiar sinusurile nazale. 

„Sinusurile sunt niște cavități pline cu aer, din jurul nasului. Ele au foarte multe roluri, printre altele din evoluția noastră de la maimuță la om au avut rolul de a ne ușura capul și de a ne putea ridica în două picioare. Pentru că, având aer în aceste cavități, capul nostru a devenit mai ușor și ne-am putut ridica” a explicat, la Medika TV, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL șeful Clinicii ORL a Spitalului „Sfânta Maria” din București.

Rolul sinusurilor în organism este însă unul fiziologic, explică specialiștii. „Ele au și un rol fiziologic pentru că sunt niște cavități de rezonanță, de exemplu un timbru inimitabil al vocii poate să țină și de aceste cavități. Toată inflamația care apare în această zonă are repercusiuni și asupra nasului și asupra gândului, faringelui și chiar asupra urechilor” a precizat dr. Codruț Sarafoleanu. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea