Statistică îngrijorătoare. România este pe primul loc la incidența și mortalitatea cancerului de col uterin

În fiecare an, în România, peste 1500 de femei își pierd viața din cauza cancerului de col uterin, în timp ce alte peste 3000 sunt diagnosticate cu această maladie. Sunt cifrele celui mai recent studiu, date publicității de organismele care l-au realizat.

România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 4 ori) prin cancerul de col uterin. Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 1.500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, deși cele circa 4 – 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening” trag un semnal de alarmă reprezentanții Asociației Mame pentru Mame, alături de cei ai Spitalului Colțea din București.

Singura șansă de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea împotriva virusului HPV, responsabil de apariția acestei afecțiuni. În țara noastră vaccinarea anti-HPV este inclusă în programul național de vaccinare, pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face doar la solicitarea părinților sau reprezentanților legali ai fetelor.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea