Ministerul ! El ne panichează, tot el ne liniștește

UPDATE: Marți seară, Ministerul Sănătății a anunțat că a inventariat stocul testelor de diagnosticare moleculară pentru detectarea COVID-19 şi că nu este pericolul de a rămâne fără capacitate de diagnosticare a coronavirusului.

În cele 7 centre din țară (2 in București, Cluj, Iași, Timiș, Constanța și Dolj) sunt peste 1.200 de teste, suficiente până la sfârșitul săptămânii, când vor sosi și celelalte teste care au fost deja comandate. Comenzile urmează să ajungă în spitalele de boli infecțioase, începând cu data de 11 martie 2020 și vor asigura necesarul pentru încă 30 de zile.  În acest moment nu este pericolul de a rămâne fără capacitate de diagnosticare a coronavirusului, mai ales că Ministerului Apărării Naționale, prin  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino din București a fost de acord să contribuie la acest efort comun cu dotările existente. Ca exemplu, în acest moment la Institutul Național de Boli Infrecțioase Prof. Matei Balș, există în stoc 300 de teste, iar mâine urmează să ajungă și cealalte 3.000 comandate din timp.”, transmite marți seară Ministerul Sănătății.

Știre inițială: Ministrul Sănătății, Victor Costache, a admis, marți, că România mai are teste pentru coronavirus pentru o săptămână. Marea problemă o constituie identificarea unui furnizor la nivel international pentru că testele nu se produc în țara noastră.  

Informația a fost confirmată de un răspuns dat, la audierile din Comisia de sănătate din Camera Deputaților, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Întrebat cum va fi gestionată situația pentru a nu se ajunge la o criză, oficialul guvernamental a răspuns că ”există un proces de analiză și identificare furnizori la nivel international, dar știți că situația e identică ca și la celelalte produse, este o mare cerere. E un proces în plină analiză, o să vedem ce facem pe măsură ce lucrurile evoluează.” a spus Baciu în fața deputaților din comisie.

În România, există șase centre în care se fac testele de depitsrae a infecției cu coronavirus. Până acum câteva zile, fuseseră efectuate 576 de teste de coronavirus în România.

Pe 24 februarie când România nu avea niciun caz confirmat de infecție cu coronavirus, profesorul Adrian Streinu Cercel declara că Institutul Matei Balș avea teste pentru 150 de pacienți, dar nu dispunea de suficiente măști și costume de protecție, care trebuie importate.

La nivel mondial, există mari sincope în aprovizionarea statelor cu material de protecție și teste de depistare a coronavirusului. Săptămâna trecută, Casa Albă recunoștea că nu are suficiente kituri de testare. Între timp, a fost aprobat un fond de urgență destinat cercetării şi dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului, kiturilor de testare şi tratamentelor.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea