Studenții la Medicină, așteptați să lucreze în spitalele COVID. Ce li s-a pregătit voluntarilor

Guvernul a adoptat o ordonanță care le va permite studenţilor din anii terminali de la facultăţile de medicină să desfăşoare activităţi de voluntariat în spitale COVID-19.

„Pentru a întări eforturile de combatere a răspândirii COVID-19 şi pentru a ajuta personalul aflat de mai bine de nouă luni în prima linie în lupta aceasta, a fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă care permite desfăşurarea activităţilor de voluntariat de către studenţii din anii terminali ai facultăţilor de Medicină, respectiv anii IV, V şi VI, precum şi anii III şi IV de Asistenţă medicală în unităţi sanitare implicate în efortul de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus, sub coordoanarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunțat după ședința de Guvern şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Universităţile vor fi cele care vor centraliza solicitările studenţilor, care vor fi transmise la Departamentul pentru Situații de Urgență. Pe baza acestora, DSU va face redistribuirea către unităţile sanitare care au cea mai mare nevoie.

Pentru acțiunile de voluntariat, studenții vor fi recompensați cu 2500 de lei lunar.

Vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni studentul va primi un premiu de în cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes