SUA: primul tratament anti COVID-19 se face cu plasma pacienților vindecați

FDA (The Food and Drug Administration), autoritatea supremă în SUA pentru avizarea punerii pe piață a tratamentelor, a aprobat, marți, primul tratament împotriva virusului SARS-CoV-2 care a afectat deja peste 50.000 de americani. Medicii de pe întreg teritoriul SUA pot trata cele mai grave cazuri cu plasmă de la pacienți recuperați. Daily Mail titrează că plasma sangvină de la pacienții cu COVID-19 recuperați este bogată în anticorpi, iar sistemul lor imunitar s-a dezvoltat pentru a lupta împotriva infecției.

China a început, la rândul său, luna trecută, să folosească această metodă, veche de secole, pentru a-și trata pacienții cu COVID -19. Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a anunțat luni că plasma va fi testată în SUA pentru a trata cei mai bolnavi pacienți dintre cei peste 25 000 infectați cu coronavirus.

Tratamentul poate fi cea mai bună speranță pentru pacienții grav bolnavi cu COVID-19, în timp ce oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unor noi tratamente specifice și testează tratamente pe bază de clorochină și remdesivir. ”Dată fiind starea de urgență în sănătatea publică produsă de focarul extins de COVID-19, în timp ce se efectuează studii clinice, FDA facilitează accesul la plasmă pentru pacienții infectați grav cu coronavirus sau a căror viață este în pericol.’’ au declarat cei de la FDA, deși oficialii au recunoscut că terapia cu plasmă un funcționează în cazul tuturor afecțiunilor.

O rețea de spitale din SUA care aștepta aprobarea acestei terapia de către FDA, a declanșat un studiu pentru obținerea unui posibil medicament, dar și a unui produs care să acționeze pe principiul vaccinului în cazul persoanelor cu risc crescut de infectare. ”Nu vom ști până nu vom testa, dar dovezile din trecut sunt încurajatoare. FDA lucrează rapid în facilitarea dezvoltării tratamentului cu plasmă”, a declarat pentru The Associated Press Dr. Arturo Casadevall din cadrul Universtății Johns Hopkins. ’’Poate suna ca și cum ne întoarcem în epoca de piatră, dar există un motiv științific întemeiat pentru a încerca să folosim sângelele supraviețuitorilor”, a spus Dr. Jeffrey Henderson de la Washington University School of Medicine.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea