Suntem în sezonul gripelor și răcelilor. Copiii, cei mai afectați. Ce spun medicii : „Vin cu febră mare și modificarea stării generale”

După o toamnă cu temperaturi mari, am intrat oficial în sezonul răcelilor și gripelor. Copiii sunt cei mai expuși virusurilor, iar starea lor de sănătate este puternic afectată de bolile specifice sezonului rece. 

Invitată în studioul Medika TV, dr. Ana Maria Davițoou, medic primar pediatru, Doctor în Științe Medicale, a vorbit despre modul în care gripa și răceala îi afectează pe cei mici. „Vin cu febră mare, cu modificarea stării generale, cu cât sunt mai mici, cu atât simptomele sunt mai spectaculoase: nu mănâncă, zac. Avantajul gripei, dacă pot să zic asta, este că are diagnostic etiologic. Îi testăm cu test rapid şi stabilim diagnosticul. Toţi cei care vin şi sunt diagnosticaţi etiologic cu gripă beneficiază şi de tratamant specific. Tratamentul pentru gripă este unul etiologic, substanţa activă care acţionează special pentru gripă, împotriva virusului şi tratamentul simptomatic. Tratamentul etiologic este Tamiflu”, a mai adăugat medicul primar de pediatrie” a explicat dr. Ana Maria Davițoiu. 

În această perioadă, cazurile de gripă la copii sau de viroze sunt tot mai dese. „Vedem multe cazuri. Mi se pare că cumva am pierdut sezonalitatea pe care o aveam când învăţam noi medicină, bolile de vară, bolile de iarnă, cumva nu ştiu dacă post-pandemic sau în ce context, cel mai probabil post-pandemic că avem o prevalenţă foarte mare de îmbolnăviri, de boli acute, cu etiologii foarte variate”, a afirmat Ana Maria Davițoiu. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea