Supraviețuitorii pandemiei: cea mai bătrână persoană din Spania, declarată vindecată la 113 ani

O femeie de 113 ani, despre care se crede că este cea mai în vârstă femeie din Spania, a supraviețuit bătăliei cu noul coronavirus. Maria Branyas a fost diagnosticată cu COVID-19 după ce în țară au fost impuse restricții drastice, în martie. Dar după câteva săptămâni de izolare, ea și-a revenit, având simptome ușoare, anunță BBC.

Asta înseamnă că a trecut prin trei evenimente majore ale omenirii: pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919, războiul civil spaniol din 1936-1939 și pandemia actuală de coronavirus. “Acum că este bine, este minunată, vrea să vorbească, să explice, este din nou ea”, a spus fiica ei.

Născută în Mexic în 1907, a ajuns la San Francisco doi ani mai târziu, iar în timpul Primului Război Mondial a ajuns în provincia catalană Girona, alături de tatăl ei.

Ea a crescut trei copii – dintre care unul a împlinit recent 86 de ani – are 11 nepoți – cel mai în vârstă de 60 de ani – și 13 strănepoți. A locuit timp de două decenii la o casă de îngrijire din orașul Olot. Vorbind cu La Vanguardia anul trecut, ea a spus: „Nu am făcut altceva decât să trăiesc”.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes