Teste: oamenii de știință, foarte aproape să găsească un vaccin eficient împotriva virusului Zika

Johnson & Johnson este foarte aproape să găsească un vaccin eficient împotriva virusului Zika, transmis prin înțepătura țânțarului-tigru.

Rezultatele preliminare din faza I de testare a unui candidat de vaccin sunt încurajatoare, transmite EFE, care citează un studiu publicat în Annals of Internal Medicine. Cel puțin 80% dintre persoanele care au primit serul au avut imunitate pentru cel puțin un an împotriva virusului Zika.

La studiu au participat 100 de persoane. Acestea au primit, în mod aleatoriu, o doză a vaccinului candidat, două doze sau un placebo. Cei care au primit serul nu au avut reacții adverse, decât minore și locale. În cazul persoanelor care au primit una sau două doze a fost înregistrat răspuns imunitar persistent, cu efect de neutralizare. Asta înseamnă că vaccinul a stimulat sistemul imunitar să producă celule specifice, care să lupte cu succes împotriva virusului Zika. Răspunsul imunitar a fost identificat la cel puțin 80% dintre participanții cărora le-au fost administrate două doze, după un an. O singură doză administrată a generat un răspuns imunitar mai slab, dar și în acest caz anticorpii au rezistat.

Virusul Zika, descoperit la oameni în 1952 în America de Sud, se transmite prin înţepătura ţânţarilor infectaţi, dar şi prin contact sexual neprotejat. Acesta cauzează o formă de răceală, cu simptome ușoare, similare celor de gripă. Este însă extrem de periculos în cazul în care sunt infectate gravidele, întrucât copiii au un risc crescut de a se naște cu microcefalie şi alte malformaţii congenitale.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes