Testul de sânge care poate salva milioane de vieți, gata să fie pus la treabă. Peste 50 de tipuri de cancer, detectate cu mult înaintea simptomelor

Un simplu test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricărui semn clinic sau simptom al bolii va fi folosit cât de curând ca teste de screening, anunță The Guardian.

Testul va fi implementat în cadrul unui proiect pilot de  NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie). Proiectul pilot va începe chiar în această toamnă și se adresează persoanelor cu risc crescut de boală, inclusiv la pacienții de peste 50 de ani.

Testul de sânge dezvoltat de oamenii de știință este capabil să identifice inclusiv tipuri de cancer care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cancerul cerebral și de gât, cel ovarian, pancreatic, esofagian sau unele cancere ale sângelui.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic. Practic, este analizat ADN-ul care este “vărsat” de tumori și care ajunge să circule în sânge.

Potrivit sursei citate, cercetătorii au analizat modul în care funcționează testul pe 2.823 de persoane cu cancer și la 1.254 de persoane fără.

Testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În cazul tumorilor solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât cea pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi cancerul la sân, cancerul intestinal, colului uterin și al prostatei.

De asemenea, testul a identificat corect și țesutul în care a fost localizat cancerul în organism în 88,7% din cazuri.

Identificarea precoce a cancerului, când tratamentul are mai multe șanse să aibă succes, este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem pentru a reduce povara cancerului. Datele sugerează că, dacă sunt utilizate alături de testele de screening existente, testul de detectare a mai multor tipuri de cancer ar putea avea un impact profund asupra modului în care este detectat cancerul și, în cele din urmă, asupra sănătății publice”, a declarat dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland, SUA.

Rezultatele testelor au fost bine primite de lumea științifică.

Acest nou studiu arată rezultate impresionante pentru un test de sânge simplu care poate detecta mai multe tipuri de cancer. Testele fals pozitive sunt scăzute ceea ce este important, deoarece acest lucru va evita diagnosticarea greșită. Pentru unele dintre cele mai frecvente tipuri de tumori, cum ar fi cancerul intestinal sau pulmonar, testul a identificat chiar cancerele care erau foarte mici, într-o etapă în care multe dintre ele ar putea fi vindecate”,  a spus Marco Gerlinger de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

Proiectul pilot al NHS va include 140.000 de participanți, ar rezultatele sunt așteptate până în 2023.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea