Toată lumea preocupată de COVID-19, dar cele mai bune vești vin despre cancer

Cercetătorii din SUA și Marea Britanie au descoperit o analiză de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer, chiar înainte de apariția simptomelor, rata de eroare fiind de 1 %. Testul , care constituie o descoperire revoluționară în depistarea cancerului, se bazează pe modificările de ADN determinate de tumori în sângele pacientului. Acuratețea analizei este de 99 % și identifică bolnavii de cancer, chiar și atunci când aceștia nu prezintă simptome.

Daily Mail titrează că cercetătorii au calculat acuratețea pe mai mult de 1.200 de oameni. Dr. Minetta Liu, unul dintre autorii cercetării a arătat că descoperirea cancerului, înainte de simptome, cu o asemenea analiză va duce la „mai puține recurențe și mai multe remedii, reducând decesele provocate de cancer”. Autorii subliniază că nu toate tipurile de cancer produc modificări ADN în sânge. Testul a excelat la 12 tipuri de cancer, inclusiv pulmonar și ovarian, precum și la cancerul de stomac și ganglioni limfatici. Studiul, publicat în ziarul ’’Annals of Oncology’’, a descoperit că testul a funcționat mai bine la detectarea unor cancere în stadii mai avansate.

Finanțat și dezvoltat de compania americană Grail, testul funcționează prin detectarea unui „model” în care ADN-ul este modificat de apariția unei tumori. Dr. David Crosby, de la Institutul de Cercetare a cancerului din Marea Britanie, a declarat: „Rezultatele inițiale sunt încurajatoare. Dacă testul poate fi reglat fin pentru a fi mai eficient în depistarea cancerului în stadiile cele mai incipiente, acesta ar putea deveni un instrument pentru depistarea timpurie.”

Analiza se află în etapa testării clinice, o etapă premergătoare avizării pentru utilizarea pe scară largă.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes